2010. február 19., péntek

Zöldségfelfújt

Ez egy maradékokból véletlenszerűen összerakott kis csoda-köret. Krémes belső, isteni ropogós külső réteg - felvettük a kedvencek közé.

A szuflétól, magyarul felfújttól egyáltalán nem kell megijedni. Kifejezetten elegáns műfaj, és a hatás sosem marad el, azaz mindenki hasra esik tőle, de egyszerű elkészíteni. Szerintem az egyetlen titok, hogy elkészülés után rögtön tálalni kell, különben összeesik.

Hozzávalók (köretként 2 bőséges adaghoz):
15-15 dkg főtt krumpli és főtt zeller
3 dkg vaj
1 ek liszt
1,5 dl tej
1 kis csokor petrezselyemzöld, só, bors, szerecsendió
4 tojásfehérje
vaj és zsemlemorzsa a forma kikenéséhez (a képen mini-kuglóf forma látható, de muffintepsiben, őzgerincben, bármiben megsüthetjük, ami nem túl nagy méretű, és a massza kb. 4 centi magasan áll benne)

Elkészítés: a sütőt előmelegítjük, és elsőként besamelt készítünk a vajból, lisztből és tejből. Erőteljesen sózzuk, borsozzuk, kevéske szerecsendiót reszelünk hozzá, és belekeverjük az apróra vágott petrezselyemzöldet. A főtt zöldségeket krumplinyomóval pürésítjük, hozzáadjuk a besamelhez, alaposan elkeverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és apránként a besameles zöldségpüréhez keverjük. Megkóstoljuk, és ízlés szerint még sózzuk-borsozzuk.

A sütőformákat nagyon alaposan kivajazzuk és zsemlemorzsával mindenhol alaposan megszórjuk. Ez a morzsaréteg isteni ropogós lesz a végén, így az ízhez is sokat hozzáad. A formákat 2/3-ig töltjük a masszával, és 200 fokos sütőbe tesszük. Nagyjából 20 perc múlva, mikor már a forma fölé feljöttek a felfújtak és a tetejük kezd barna lenni, kész vannak. Rögtön, de valóban RÖGTÖN tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése