2009. augusztus 7., péntek

Epres sajttorta fagyi

Valamelyik évben a Jézuska fagyigépet hozott ajándékba. Mindenkit biztatok hasonló ajándékok kérésére, igazán nagyon hasznos. Valami statisztikában olvastam, hogy a megvett, de soha nem használt konyhai ketyerék között dobogós helyen van a fagyigép. Hát nem tudom, én elég rendesen használom, főleg nyáron persze.

A fagyigép (legalábbis az enyém) alapvetően úgy működik, mint egy robotgép keverőtálja, aminek jégakku az alja. Azaz a tál alja egy jégakku, az hűti a fagyimasszát, afölött forog egy keverőkar, ami a jégakku aljáról folyamatosan felszedi és összekeveri a masszát. Így a fagyialap folyamatos keverés közben folyamatosan fagy meg, mennyiségtől függően kb. 15-40 perc alatt. Érdemes a fagyialapot jól behűteni, akár előző este elkészíteni, mivel a fagyigép csak teljesen lehűtött masszát tud megfelelő állagúra keverni.

A recept Deliától származik, de Ch&V is megjelentette már.

Hozzávalók (kb. 6dl fagyihoz)

A fagyihoz:
2 tojássárgája
5dkg cukor
20dkg krémsajt (elvileg philadelphia, szerintem a Boci is tök jó:))
1dl tejszín
1dl tej
1tk vaníliakivonat, vagy 1 rúd vanília
fél citrom leve

Az epersziruphoz:
3 ek cukor
3 ek víz
20dkg eper (eredeti recept szerint 10, de én jóval többel készítettem)

Ízlés szerint háztartási vagy vajas keksz

Elkészítés: A fagyialaphoz a tejszínt és a tejet forráspontig melegítjük, a vaníliarúd kikapart magjait vagy a kivonatot beletesszük. A tojássárgáját kikeverjük a cukorral, ráöntjük a meleg tej/teszín keveréket, és simára keverjük és sűrűre főzzük. A krémsajtot csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a lehűtött vaníliamártást és a citromlevet - ez lesz a fagyialap. Az eperszirup csak annyi, hogy a vizet és a cukrot összeforraljuk, pár perc alatt kicsit beforraljuk, majd az eperrel turmixoljuk. A fagyialapot a fagyigépben előírás szerint elkészítjük. Ha nagyjából kész, hozzáöntjük az eperturmixot és a kekszmorzsát. Kész az isteni házi fagyi!!!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése